Sivut

21.3.2012

Tyhmiä vaikeuksia!

Iisin noutoon liittyvät "ongelmat" ovat kyllä typeriä. Kokeilin kanidamia ulkona, pudotti heti. Sisällä pitää tai niin ainakin luulin. Pistin toisen damin taskuun häiriöksi. Eipä pitänyt enää, vaan pudotti... Odotti vain saavansa sen toisen damin. Siis pelkästään se, että mulla on toinen noutoesine taskussa riitti sekoittamaan keskittymisen. Myöhemmin kokeilin puolihuolimattomasti ohimennen noutokäskyllä sitä toista damia. Ei mitään ongelmaa, eikä meinannutkaan pudottaa. Oli paljon mieluisampi kuin kanidami. Koira kokeilee, että koskeeko tämä nyt kaikkia esineitä ja paikkoja.

Miksi tämmöistä hinkkaan, onko tässä mitään järkeä? Eikö olisi helpompi vain antaa olla ja luottaa siihen, että kyllä se noutaa kun on noutanut tähänkin asti? Minulla on ajatus viedä nouto pidemmälle kuin se Uskolla on. Haluan sen olevan epäröimätöntä ja helposti ohjattavaa. Siksi keskityn nyt mahdollisimman perusteelliseen alkuun, jonka päälle sitten ruvetaan rakentamaan ohjausta, markkeerausta ja muuta temppuilua. Noutotaipumus on minusta testattu, kyllä tuo koira aarteensa minulle tuo ja ammutut linnut.

Uskolla on noudossa puutteita (jotka tosin olisivat vieläkin korjattavissa), vaikka se onkin täysin toimiva peli siihen hommaan. Usko valikoi riistaa, jos mahdollista. Esimerkiksi jos on tippunut heinäri ja tavi samasta tilanteesta, ei tavi ole kovin mieluinen hakea. Ohjattavuus ei ole tarpeeksi hyvä, vaan työskentelee liian itsenäisesti joka tilanteessa. Se ei tietenkään haittaa ellet ole nähnyt pudotusta, mutta jos pitäisi nopeasti saada lintu tietystä paikasta pois, on koira aika hankala sinne saada, jos koira ei ole nähnyt putoavaa lintua. Suora eteneminen varsinkin vedessä, eli eteenlähettäminen on myös vaikeaa. Siihen vielä joku vesistössä oleva este (ruovikko, kivi, pieni saari yms.) ja siihen tökkää Uskon haku, ei ylitä sitä ja jatka etenemistä. Moni näistä puutteista on tullut ilmi nyt muutaman vuoden merellä sorsastuksen yhteydessä.

En halua, että Iisi epäröi noutokäskyn suhteen yhtään tai valikoi paikkoja ja riistaa. Koiran tulee ymmärtää, että noutokäskyllä tehdään kaikki tehtävissä oleva, että riista saadaan talteen! Katsotaan, miten tuo tavoite toteutuu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti