Sivut

17.4.2012

Piiran tuomio

Iisi kävi Piiran käsittelyssä juuri ennen muuttoamme. Pitää kirjoittaa ylös tännekin, että muistaa sitten. Syy käyntiin oli se, että Iisi istuu hassusti, kuin pingviini, takajalat edestä yhdessä. Annan agiohjaaja kiinnitti tähän huomiota ja suositteli terapeutilla käyntiä, joka tutkisi asian. Seuraavassa asioita ei missään järjestyksessä.

Iisiltä löytyi selästä iso jumi. Arvioitiin yli puoli vuotta vanhaksi vammaksi. Koko ranka oli vinossa ja toinen kylkikaari toista pulleampi. Näkyi aivan selvästi, kun Leena näytti, miten katsotaan. Koiran tasapaino seistessä oli aivan liian etupainotteinen. No siinä sitten tehtiin 40 minuuttia töitä, että jumi laukesi sen verran, että koira ylipäätään pystyi rauhoittumaan käsittelyyn... Oltiin treenattu käsittelyä pyyhkeen päällä pari viikkoa, mutta ei Iisi koskaan siihen täysin rentoutunut. Tuon 40 minsaa se otti ammattilaiselta ja sitten Iisi antoi vääntää itsensä vaikka millaiseen solmuun. Silmät vaan menivät kiinni ja koira oli täysin rauhallinen! Enpä ole sellasessa tilassa Iisiä juuri nähnyt.

Jumi on voinut tulla mistä tahansa, törmäämisestä esteeseen tai toiseen koiraan, liukastumisesta, putoamisesta tms. Se on aiheuttanut sen, että istuminen oikein on ollut vaikeaa. Iisi on helpottanut tasapainossa pysymistä tuolla jalkojen linkkuun laittamisella istumisessa. Tästä on sitten tullut tapa. Polvet ja muut nivelet jaloissa normaalit, eli niistä ei istuminen noin johdu. Myös rauhattomuus ja jatkuva koiran steppaaminen voi johtua osittain jumista, koiralla on ollut vaikeaa olla aloillaan, kun koko ajan pakottaa selkää.

Miten tästä eteenpäin? Jumi saatiin auki ja koira rauhoittui muutenkin ainakin viikoksi. Myös ravi tuli käsittelyn jälkeen kuvioihin, aikaisemmin Iisi ei ole juuri ravannut vapaaehtoisesti. Nyt ravaa joka päivä pihalla. B-vitamiinia pitää listätä ruokaan. Ravilla pitäisi lämmitellä koira aina ennen ja jälkeen liikunnan. Venytyksiä ja hierontaa voi tehdä. Kumisukalla voi verenkiertoa jumipaikasta elvyttää. Takapään käyttöä pitää treenata, peruutuksia ylämäkeen ja esteiden yli. Hissiliike istu-seiso on hyvää treeniä myös. Koiran istuma-asentoa voi korjata aivan fyysisestikin laittamalla jalat oikein. Uinti on oikein hyvä liikuntamuoto.

Paljon olisi siis tekemistä ja muistettavaa, mutta eiköhän tuo tuosta jotenkin ala sujumaan. Nyt vaan tämä muutto vei kaikki energian, niin on kyllä jäänyt koiranhuolto liian vähälle. Myös etupäähän saa odottaa lisää massaa, toki koira on vielä nuori ja sitä toivottavasti tuleekin. Nyt lavat ovat liian heppoiset. Tulipa sekava päivitys, mutta asiat löytynevät tästä.

Eero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti