Sivut

15.5.2012

Noudon palastelua...

Palastelusta puhutaan paljon koirankoulutuksessa ja ajateltiinpa tänään Annan kanssa ääneen, mitä asioita noudossa koiralta vaaditaan kohta kohdalta. Seuraava koskee treenitilannetta, ei metsästystä.

1. Koira istuu rauhassa vierellä
2. Koira istuu rauhassa vierellä, kun noutoesine lentää
3. Koira istuu rauhassa ja kontaktissa vierellä, kun sille annetaan noutokäsky
4. Koira juoksee/ui noutoesineelle
5. Koira tarttuu esineeseen hyvällä otteella
6. Koira juoksee/ui esine suussa (hyvällä otteella) ohjaajaa kohti
7. Koira istuu esine suussa ohjaajan eteen
8. Koira pitää esinettä suussa istuessaan, ei mälvää
9. Koira luovuttaa esineen käskystä
10. Koira on rauhallisena ohjaajan lähellä, kunnes käsky taas käy

Elikkä noin pikaisesti ajateltuna yksi nouto sisältää ainakin kymmenen eri osa-aluetta. Ja voi tietenkin olla enemmänkin, mutta tässä ajatelmassa nyt näin. Sitten soveltamaan tätä Iisiin!

No niin, Iisi tuo esineet minulle. Se myöskin innokkaasti ja vauhdikkaasti etenee esineelle. Tarttuminen on vielä epävarmaa kaikkiin mahdollisiin esineisiin, mutta pääsääntöisesti tarttuu hyvin. Tuo hyvin ja ote on hyvä, ellei koira ole ihan ylikierroksilla, silloin mälvää. Ei luovuta istuen ja muutenkin pudottelee joskus ennen aikojaan.

Mutta. Kaikkein suurin haaste on tuo sana rauhassa ja rauhallisena kohdissa 1,2,3 ja 10... Kokeiltiin tänään vesinoutoa, kun Iisi meni uimaan ihan omaehtoisesti. Siis aivan hirveää huutoa! Ja meinas lähtee omin lupinensa ihan koko ajan! Piti oikein kolinapurkkia käyttää, että vähän rauhottu. Siis jos jotain pitää treenata, niin sitä rauhallisuutta! Milloin tästä koirasta on tämmönen tullu? Ollaan kuitenkin pedattu rauhallista suorittamista koko koiran ikä. En todellakaan halua toista passihuutajaa Uskon lisäksi.

Pikasuunnitelma: Anna heittelee kiviä lampeen ja minä naksuttelen rauhallisuudesta ja kontaktista. Seuraava vaihe: noutoesineitä heitellään lampeen, ensin avustaja, sitten minä ja taas palkataan rauhallisuudesta ja kontaktista. Noutaa ei anneta, jos vähänkin kierrokset nousee. Usko käy kyllä hakemassa esineet, ei ne sinne jää. Kolmas vaihe, Uskoa treenataan ja Iisi vain katsoo, taas palkataan rauhallisuudesta ja kontaktista. Katotaan, päästäänkö näillä eväillä vesityökokeisiin tänä kesänä...

Eero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti